« Back

Nevyhnutnosť modlitby

Nevyhnutnosť modlitby

"Kto sa modlí, určite sa spasí. Kto sa nemodlí, určite sa zatratí" (KKC 2744)

Božie pozvanie

Celé Sväté písmo je veľká kniha o modlitbe a pozvanie k modlitbe. Niekoľko pozvaní k modlitbe: „... sa treba stále modliť a neochabovať“ (Lk 18,1); „Modlite sa, aby ste neprišli do pokušenia“ (Lk 22, 40); „Proste a dostanete!“ (Mt 7, 7); „V modlitbe buďte vytrvalí.“ (Kol 4, 2); „Chcem teda, aby sa muži modlili na každom mieste...“ (1 Tim 2, 8)

Prečo je dôležitá?

Žiaľ, často zabúdame, že sa nachádzame v situácii duchovného boja za spásu. „Lebo nás nečaká zápas s krvou a telom, ale s kniežatstvami a mocnosťami, s vládcami tohoto temného sveta, so zloduchmi v nebeských sférach.“ (Ef 6, 12) Tento boj nevyhráme vlastnými silami...                   V súvislosti s našou slabosťou a silou nepriateľa si musíme stále pripomínať Kristove slová: „Bezo mňa nemôžete nič urobiť.“ (Jn 15, 5) Ježiš Kristus rešpektuje našu slobodu: klope, ale nevchádza nasilu. Modlitbou Mu môžeme otvoriť dvere svojho srdca. Svätý Gregor tvrdí: „Keď sa ľudia modlia, stávajú sa schopní prijať od Boha to, čo im pripravil.“

„Sme slobodní“

Možno nám napadne otázka, či všemohúci Boh, o ktorom hovoríme, že je náš najlepší Otec, nechce chrániť všetky svoje deti pred zlom, ktoré nás ohrozuje. Nechce azda, aby boli všetci ľudia spasení? Samozrejme, že Boh nás miluje a stará sa o nás ako nikto iný! Takisto je všemohúci! Niekedy je však problém v tom, že jeho milované a zároveň dospelé deti, ktoré sú samostatné ..., nechcú, aby im Boh prejavoval svoju lásku. A Boh rešpektuje ich rozhodnutie. Sme naozaj slobodní! Dobre to znázorňuje postava otca v podobenstve o márnotratnom synovi (Lk 15, 11-32).

Ťažkosti

Keďže naša spása závisí od toho, či sa budeme alebo nebudeme modliť, diabol sa nás všemožne snaží od modlitby odtiahnuť. Vie, že bez modlitby je človek duchovne slabý a ľahšie podľahne pokušeniu. Takže aj pre nás musí byť boj o modlitbu prvoradý. Zakúšame rôzne pokušenia. Najčastejšie nás prepadá nasledujúca myšlienka: „Nemám čas; čaká na mňa veľa povinností.“ Zdá sa nám, že nemáme ani 15 minút na modlitbu (štvrťhodina je 1% času, ktorým disponujeme v priebehu jedného dňa), ale pritom trávime niekoľko hodín pred televízorom alebo počítačom. „Neviem sa modliť“ je ďalší typický argument nepriateľa. Ale ak nás Boh pozýva k modlitbe, nežiada predsa od nás niečo neuskutočniteľné. Každý sa môže modliť. Muži si často myslia, že modlitba nie je činnosť pre nich. Ženy nech sa modlia, ale muži ... Je to správny názor? Veď každý svätý muž sa modlil! Napríklad Ján Pavol II. sa modlil niekoľko hodín denne, a to aj napriek mnohým povinnostiam hlavy Cirkvi!

Pri modlitbe nám prekážajú aj negatívne emócie. Aj to môže byť vplyv Zlého. „Ja na kolenách? Ja s ružencom v ruke? To je predsa fanatizmus!“ Modlitba sa zdá byť niečo staromódne, čo sa nehodí k modernému človeku – takto proti modlitbe bojujú démoni! Keď niekto zvíťazí nad týmto prvým útokom ..., prídu ďalšie ťažkosti. Nie je ľahké sústrediť sa. Napadá nám veľa myšlienok, obrazov a spomienok, ktoré si vyžadujú našu pozornosť. Často nás v takejto situácii premôže znechutenie a nespokojnosť: „Takáto roztržitá modlitba nemá nijakú cenu. Mám príliš slabú vieru. To nemá zmysel.“ „Modlitba je boj. Proti komu? Proti nám samým a proti úkladom Pokušiteľa, ktorý robí všetko, aby odvrátil človeka od modlitby, od spojenia s Bohom“ (KKC 2725). Obrazne povedané: po jednom boku modliaceho stojí anjel, ktorý ho povzbudzuje, a po druhom boku démon, ktorý ho znechucuje a odrádza od modlitby. Od našej vôle závisí, či prijmeme dobré vnuknutia a vytrváme, alebo či pôjdeme po ľahšej ceste, podľahneme pokušeniu a vzdáme sa.

Dobrá a zlá modlitba

„Prosíte a nedostávate, lebo zle prosíte,“ píše svätý Jakub (Jk 4, 3) „Modlím sa dobre, keď som taký roztržitý, keď mám takú slabú vieru, keď sa tak rýchlo znechucujem?“ Dobrá modlitba nie je privilégiom rehoľníčok či pustovníkov. Každý sa môže dobre modliť! Každý! Dobrá modlitba nemusí byť len vtedy, keď sa nám všetko darí tak, ako by sme chceli: keď sme sústredení, keď cítime živú Božiu prítomnosť... S modlitbou nemáme byť spokojní my, ale Boh. Modlitba má byť milá Bohu, a nie nám. Každá modlitba, pri ktorej sa snažíme sústrediť a stretnúť sa s Kristom, je milá Bohu a prináša ovocie. Nie sú dôležité city a pocity, ale naša vôľa. V Božích očiach má dokonca väčšiu cenu modlitba, ktorá nás niečo stojí, než tá, ktorá je pre nás ľahká. Zlá modlitba je len tá, pri ktorej sa dobrovoľne poddávame znechuteniu, roztržitosti, pochybnostiam a pokušeniam. Pokiaľ bojujeme, modlíme sa dobre. ... Veľmi dôležité je, aby sme sa začali modliť s predsavzatím, že v modlitbe vytrváme. Súčasní ľudia sú netrpezliví, všetko chcú hneď. Trpezlivosť prináša ovocie.

Výroky svätých

„Keď sa modlíme, otvárajú sa nám všetky nebeské pokladnice“ (sv. Ján Zlatoústy)
„Kristus prišiel, aby uzdravil naše rany. Ale keďže nie všetci prosia o jeho liek, uzdravuje len tých, ktorí po tom túžia, tvrdohlavých do ničoho nenúti“ (sv. Ambróz)
„Ten, kto sa dokáže dobre modliť, dokáže aj dobre žiť“ (sv. Augustín)
„Duša, ktorá sa prestane modliť, zomrie z vyčerpania. Duša, ktorá sa málo modlí, sa podobá na domácu hydinu, ktorá má síce veľké krídla, ale nevyletí vysoko, zatiaľ čo duša, ktorá sa modlí horlivo a vytrvale, sa podobá na lastovičku, ktorá sa vznáša s ľahkosťou a rýchlo lieta po oblohe.“ (sv. Ján Vianney)
„Ak pri modlitbe nerobíme nič iné, iba bojujeme proti roztržitosti a pokušeniam, je to dobrá modlitba“ (sv. František Saleský)
„Modlite sa, modlite sa a neprestávajte sa modliť, pretože ak sa budete modliť, vaša spása bude istá, ale ak sa modliť prestanete, bude istá vaša záhuba. ... Kto sa modlí, dostane milosť a spasí sa. Je však málo tých, ktorí sa touto pravdou riadia, a preto je i málo tých, ktorí spásu dosahujú“ (sv. Alfonz de Liguori).

prevzaté z časopisu Milujte sa