« Back

Pozvánka na vykročenie za Ježišom

Pozvánka na vykročenie za Ježišom

Mládenec vyznáva svoju lásku k dievčine, píše list: "Mám Ťa rád ako nikoho na svete. Som ochotný ísť k Tebe cez oheň, vyjdem kvôli Tebe na najvyšší vrch sveta. Som pripravený preplávať aj oceán. Tak veľmi Ťa ľúbim. Tvoj Janko. P.S.: Prídem v sobotu večer, ak nebude veľká fujavica".

Keď tak nad tým premýšľam, aj ja rád hovorím Bohu sladké slová o mojej láske k Nemu, také tie naučené formulky, za ktorými však často nasleduje moja podmienka, moje "P.S." moje postskriptum.

"Poď za mnou..." Keď ma volá na modlitbu, na rozhovor s Ním, často zareagujeme asi takto: "Ponáhľam sa, Pane. Dnes ma toho toľko čaká, musím bežať na autobus. Možno neskôr medzi prácou Ti poviem zopár slov. A večer, to som taký unavený, že padám z nôh. Zajtra, Pane. Bude to isté."

Keď ma volá vstúpiť do Jeho blízkosti vo svätej omši, aby mi ponúkol svoje slovo a dal sa mi v Eucharistii, aké výhovorky mám naporúdzi vtedy? "Mám už na dnes svoje plány. Vieš, kostol je tak ďaleko. Keby som býval bližšie alebo mal auto..."

A keď ma pozýva slúžiť Mu v blížnom, čo všetko mi napadne, len aby som nemusel podať pomocnú ruku?

Kto kráča za Ježišom, musí odhodiť svoje predstavy. Cesta za Ním si vyžaduje odvahu, vytrvalosť a pevnú vôľu. Väčšinou sa totiž končí na Kalvárii.

 

prevzaté z denného Zamyslenia saleziánov.