« Назад

VIGÍLIA

VIGÍLIA

Všade nové hračky: na koberci, na stoličkách ...

     Nadišiel čas na modlitbu. Dnes večer nebude problém privolať deti.
Pri krbe sú postavené betlehemské jasličky, ktoré sú dnes zaujímavejšie ako hračky. Hlavne, keď sa zhasne svetlo a svietia iba sviečky.
Dieťatko Ježiš leží na kôpke sena. Keď naňho hľadíme, pociťujeme dojatie. Ako dobre je nám pospolu. Od hluku ulice nás oddeľujú zatiahnuté dvojité závesy. Nič nie je dôležitejšie než ten náš malý svet, dnes večer taký hrejivý.
     Je to dojímavý obraz, ale dajte pozor, aby sa stretnutie na vigíliu Božieho narodenia nepriečilo tajomstvu, ktoré chcete celebrovať. Boží Syn žil v láske, chvále a bezhraničnej radosti Božej rodiny. Boží Syn nemohol odolať výzve nesmierneho utrpenia ľudstva a stal sa človekom, stal sa spolupútnikom v biede všetkých ľudí.
     Je to pekný zvyk, že sa na Vigíliu tohto sviatku spoločne zhromaždíte okolo jasličiek, ale vaše dvojité závesy neutlmia krik biedy sveta. Nech vám nádherná atmosféra vášho domu nedovolí zabudnúť na chladnú noc, neohrievané domy, nechcené deti a hlasný krik ľudského utrpenia.
     A veľmi vás prosím, aby ste nepodľahli pokušeniu myslenia, že ste šťastní preto, že ste si to zaslúžili; a ak sú iní ľudia nešťastní a biedni, tak preto, že si to zaslúžili.
Našťastie Boží Syn nereagoval takým spôsobom na biedu tohto sveta.

     O. Henri Caffarel, december 1951

Комментарии